Ads 468x60px

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πρώτη φορά τελικός Champions League στο... σπίτι της

Η Μπάγερν Μονάχου απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης και προκρίθηκε στον τελικό του Champions League, ο οποίος θα διεξαχθεί στην έδρα της στο «Αλιάνζα Αρίνα», όπου θα βρει μπροστά της την Τσέλσι η οποία προσπέρασε το... εμπόδιο της Μπαρτσελόνα. Αυτή είναι η πρώτη φορά στο Champions League, όπου ομάδα που διοργανώνει τον τελικό στην έδρα της, μετάσχει και σε αυτόν. Αυτό έχει συμβεί δύο φορές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το Sportaction σας παρουσιάζει…

Έπρεπε να περάσουν είκοσι χρόνια ακριβώς από τότε που το Κύπελλο Κυπελλούχων μετονομάστηκε σε Champions League και πήρε νέα μορφή, όπου ομάδα που διοργανώνει τον τελικό στην έδρα της παίρνει μέρος και σε αυτόν. Ο λόγος βέβαια για την Μπάγερν Μονάχου, η οποία θα διεκδικήσει το τρόπαιο στο… σπίτι της, στο «Αλιάνσα Αρίνα» στις 19 Μαΐου κόντρα στην Τσέλσι.

Μάλιστα από το 1955, όπου υπάρχει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, μέχρι το 1992 όπου πήρε την νέα μορφή, μόλις δύο φορές ομάδες που διοργάνωναν τον τελικό στην έδρα τους, μετείχαν κιόλας και μάλιστα ήταν και οι δύο ιταλικές. Ο λόγος για τις Ίντερ και Ρόμα, με την πρώτη μάλιστα να το… σηκώνει μέσα στο σπίτι της, ενώ την δεύτερη να γνωρίζει την ήττα από την Λίβερπουλ.

Συγκεκριμένα η Ρόμα στις 30 Μαΐου του 1984, αντιμετώπισε στον τελικό στο Ολιμπίκο την Λίβερπουλ και στην κανονική διάρκεια οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με 1-1. Ο τελικός κατέληξε στα πέναλτι, με τους Άγγλους να επικρατούν τελικά με 5-3.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1965, η Ίντερ υποδέχτηκε στον τελικό του Σαν Σίρο την Μπενφίκα την οποία κέρδισε με 1-0 και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών μέσα στο σπίτι της.

Έτσι η Μπάγερν γίνεται η πρώτη ομάδα επί Champions League και τρίτη στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση από την ίδρυση της, όπου θα προσπαθήσει να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στην έδρα της.

http://www.sportaction.gr/

Μπάγερν-Τσέλσι: τελικός τακτικών αντιθέσεων

Η Μπάγερν, η Τσέλσι και οι τακτικές αντιθέσεις τους. Μια τεχνική ανάλυση του τελικού του Champions League όπως δεν την έχετε ξαναδεί. Το Contra.gr εγκαινιάζει την αποκλειστική συνεργασία του με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Οverlap.gr, "σχεδιάζοντας" τους σημαντικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες στον πίνακα της θεωρίας. Και από τη θεωρία στην πράξη...

Τσέλσι και Μπάγερν Μονάχου αποτελούν το φετινό ζευγάρι ομάδων που θα διεκδικήσουν την βαρύτιμη κούπα με τα "μεγάλα αυτιά". Οι Βαυαροί, όντας γηπεδούχοι και κατά κοινή αποδοχή ποιοτικότερη ομάδα, θα μπουν στο χόρτο του "Αλιάνζ Αρίνα" ως το μεγάλο φαβορί, έστω κι αν η ιστορία του θεσμού έχει ουκ ολίγες φορές αποδείξει ότι ο τίτλος του φαβορί δεν συντροφεύεται απαραίτητα από την νίκη. Το τακτικό ενδιαφέρον της αναμέτρησης αναμένεται τεράστιο. Οι δύο ομάδες παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες τακτικές προσεγγίσεις, με την Μπάγερν να διατηρεί και σε αυτό τον τομέα τον τίτλο του φαβορί αφού ο πολύπειρος Χάινκες ξέρει καλύτερα τα μυστικά των πάγκων από τον άπειρο πλην όμως... θαυματοποιό Ντι Ματέο.

Μπάγερν Μονάχου
Η ομάδα της Γερμανίας επέδειξε πίστη στο τακτικό πλάνο του Χάινκες σε όλη την πορεία της μέχρι τον τελικό. Είναι αλήθεια ότι η μορφολογία του ρόστερ των Βαυαρών και ειδικότερα η παρουσία των Ρόμπεν, Ριμπερί στα φτερά της επίθεσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια τακτικών πειραματισμών. Η Μπάγερν ως κλασσική εκπρόσωπος του Γερμανικού ποδοσφαίρου βασίζεται στο γρήγορο tempo ανάπτυξης, παρουσιάζει έντονη επιθετικότητα και εκφράζει την πλειονότητα των επιθέσεων της από τα πλάγια με τους Ρόμπεν, Ριμπερί να συγκλίνουν προς την αντίπαλη εστία και τα πλάγια μπακ να παίζουν το overlap. Ο θηριώδης Γκόμεζ αποτελεί το βασικό επιθετικό σημείο αναφοράς όντας ιδανικό.... "μαξιλαράκι" συνεργασιών για τους πλάγιους επιθετικούς, αλλά και στόχος για τις σέντρες των επιθετικογενών πλάγιων μπακ.

Ο άξονας στο 4-2-3-1 του Χάινκες επωμίζεται τους κυριότερους ανασταλτικούς ρόλους της ομάδας με τον Γερμανό κόουτς να πειραματίζεται αναφορικά με την επιλογή προσώπων σε σχέση με την δυναμική του αντιπάλου:  ο Μίλερ πίσω από τον Γκόμεζ σε επιθετικογενή σχήματα ή ο Κρος σε πιο αμυντικές προσεγγίσεις. Ο Σβαϊστάιγκερ αποτελεί συνήθως τον συνδετικό κρίκο των χαφ και της επιθετικής τριάδας, αλλά και ενίοτε το τελευταίο ανάχωμα πριν το, σχετικά αργό, κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Οι παραπάνω εφαρμογές ακολουθήθηκαν και στο τελευταίο παιχνίδι της Μπάγερν πριν τον μεγάλο τελικό, την οδυνηρή ήττα με 5-2 από την Ντόρτμουντ στον τελικό του Γερμανικού Κυπέλλου. Η κακή μέρα του Νόιερ, η αδυναμία των πλάγιων επιθετικών να "ντουμπλάρουν" τις κούρσες των εξτρέμ της Ντόρτμουντ, η αλόγιστη επιθετικότητα και η κινητικότητα του Λεβαντόφσκι ανάμεσα από τα στόπερ αποτέλεσαν τους κυριότερους λόγους μίας ντροπιαστικής ήττας που προβλημάτισε εν όψει του τελικού.

Τσέλσι
Η φετινή Τσέλσι παρουσίασε δύο πρόσωπα στην φετινή διοργάνωση. Ο Βίλας Μπόας προσπάθησε να αλλάξει τις τακτικές συνήθειες των προκατόχων του παρουσιάζοντας ένα επιθετικό πλάνο που όμως δεν βρήκε εφαρμογή. Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ρόστερ της ομάδας δεν ταίριαζαν στα "θέλω" του νεαρού Πορτογάλου. Ο Ντι Ματέο επιστράτευσε πιο αμυντικογενείς, ορθολογικές τακτικές στα χνάρια του Μουρίνιο και δικαιώθηκε με την παρουσία της ομάδας στον τελικό. Είναι προφανές ότι το αμυντικό παιχνίδι ταιριάζει περισσότερο στο γηρασμένο αλλά σκληροτράχηλο ρόστερ των "μπλε". Η πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα ήρθε να επιβραβεύσει την εν λόγω προσέγγιση.

Η Τσέλσι αναμένεται να παρουσιάσει ένα  σύνολο που θα βασιστεί στην συνοχή των γραμμών, το μειωμένο αγωνιστικό πλάτος, το αργό tempo, τον έλεγχο του ρυθμού με αρκετούς παίκτες πίσω από την μπάλα. Αυτά ήταν τα στοιχεία της Τσέλσι στο νικηφόρο 2-1 επί της Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, τακτικές που εντάθηκαν μετά το 55ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Ντι Ματέο θωράκισε την άμυνα και άφησε τους Ντρογκπά και Μάτα να αναλάβουν τα ηνία στην επίθεση. Κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και στον τελικό του Σαββάτου με τον Ντρογκμπά να ηγείται των επιθετικών ενεργειών της ομάδας, τον Μάτα να αναλαμβάνει κύριους δημιουργικούς ρόλους και τον Λάμπαρντ να παίζει τον ρόλο του "box to box" μέσου από τον άξονα.

Η ανάγνωση των πρόσφατων τακτικών συνηθειών των δύο προπονητών δείχνουν ότι θα παρακολουθήσουμε έναν τελικό τακτικών αντιθέσεων. Η Μπάγερν θα βασίσει την επιθετικότητα της στη γρήγορη ανάπτυξη και το παιχνίδι από τα πλάγια, την ώρα που η Τσέλσι θα προσπαθήσει να παγώσει τον ρυθμό και να μειώσει το αγωνιστικό της πλάτος ενισχύοντας την αμυντική της συνοχή και περιορίζοντας τους χώρους δράσης του Γκόμες στην καρδιά της άμυνας της. Τα μπακ της Μπάγερν αναμένεται να παίξουν κύριο ρόλο στο παιχνίδι των Γερμανών, αντιθέτως οι πλάγιοι αμυντικοί των "μπλε" δύσκολα θα αφήσουν τη θέση τους έχοντας κύριο στόχο την αναχαίτιση των Ριμπερί και Ρόμπεν. Ο άξονας της Μπάγερν θα επωμιστεί τους βασικούς ανασταλτικούς ρόλους στο παιχνίδι της ομάδας, την ώρα που ο Λάμπαρντ θα επιδιώξει να κινηθεί ακόμα και ως δεύτερο φορ ερχόμενος από τον άξονα.

Συμπέρασμα
Χάινκες και Ντι Ματέο βασίζονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες τακτικές προσεγγίσεις - αυτό άλλωστε επιτάσσει η διαφορετικότητα των αγωνιστικών χαρακτηριστικών των ρόστερ των δύο ομάδων. Λογικά η Τσέλσι θα επιδιώξει να καταστρέψει το παιχνίδι της Μπάγερν και να οδηγήσει την αναμέτρηση στα μέτρα του... 1-0. Από την πλευρά της η Μπάγερν δύσκολα θα αποχωριστεί το επιθετικό της παιχνίδι και την τάχιστη μεταφορά από την φάση της άμυνας στην φάση της επίθεσης. Ριμπερί και Ρόμπεν θα παίξουν κύριο ρόλο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Είναι δεδομένο ότι τα προγνωστικά δε χωρούν σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, όμως η ποδοσφαιρική λογική, η έδρα και οι σημαντικές απουσίες των Λονδρέζων (Μεϊρέλες, Τέρι, Ραμίρες, Ιβάνοβιτς) δείχνουν Μπάγερν. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν προσωπικότητες-"τοτέμ" όπως οι Ντρογκμπά και Λάμπαρντ συμφωνούν με τα παραπάνω.

http://www.contra.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου